Copacii au început să „tușească”: Avertismentul îngrijorător al cercetătorilor asupra încălzirii globale

de: Ozana Mazilu
27 03. 2024

O echipă de cercetători, condusă de profesorul adjunct de geologie Max Lloyd de la Universitatea Penn State, a descoperit că arborii din climate mai calde nu mai pot ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale schimbărilor climatice provocate de om prin absorbția excesului de CO2. Mai rău, aceștia emit cantități semnificative de CO2 înapoi în atmosferă.

Încălzirea globală, la cote alarmante

Este un semnal de avertisment sever care subminează credința comună că plantele și arborii pot ajuta omenirea să-și reducă amprenta de carbon. Conform Departamentului de Energie al SUA, plantele absorb aproximativ 25% din CO2 emis ca rezultat al activității umane – dar oamenii de știință se așteaptă acum ca această cifră să scadă semnificativ pe măsură ce încălzirea globală crește.

„Am descoperit că arborii din climate mai calde și mai uscate sunt, practic, într-un fel de tuse, în loc să respire,” a declarat Lloyd, autorul principal al unui articol publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Ei trimit CO2 înapoi în atmosferă mult mai mult decât arborii din condiții mai răcoroase și mai umede”.

Copacii pot elimina excesul de dioxid de carbon din atmosferă prin fotosinteză, ceea ce le permite să crească. Dar dacă arborii sunt stresați, ei eliberează acest gaz înapoi în atmosferă, într-un proces cunoscut sub numele de fotorespirație.

Copacii „tușesc”

Analizând mostre de țesuturi de arbori din întreaga lume, Lloyd și colegii săi au descoperit că rata acestui proces este de până la de două ori mai mare în climatele mai calde – și cu cât este mai uscată clima, cu atât mai mult CO2 eliberează arborii.

Cercetătorii au identificat că orice climate care depășesc temperaturile diurne medii de aproximativ 20 de grade Celsius experimentează acest efect.

„Am dezechilibrat acest ciclu esențial,” a spus Lloyd. „Plantele și clima sunt legate în mod inextricabil”.

„Reduzerea cea mai mare a CO2 din atmosfera noastră provine de la organisme fotosintetice,” a adăugat el. „Este un element important în compoziția atmosferei, deci chiar și mici schimbări au un impact mare”.

Dar cu schimbările climatice, această ecuație ar putea arăta foarte diferit în curând.